I Noman Mubashirs roman Oslostaner blir vi kjent med de unge mennene Momi og Rumi, født i Norge av foreldre som innvandret fra Pakistan på 70-tallet. Bestekompisene handler i London og bor i designerleiligheter i Nydalen. Sammen driver de det populære utestedet Cashual & Curry i Oslo. Hit kommer kjendiser, advokater, vellykkede forretningsmenn og elegante desijenter for å danse, se og bli sett.
Rumi forelsker seg hodestups i den vakre, hijab-kledte Rubina Aftab, som han får øye på ved en tilfeldighet. Hun forhekser Rumi og stjeler hjertet hans. Dessverre har hun tilknytning til den fundamentalistiske organisasjonen «Muslim by Nature», en gruppering som ikke går av veien for å bruke vold og terror i sin kamp mot den vestlige dekadansen. Nå starter dramatikken for alvor, da Momi og hans stilige tomboy-aktige kone Sania må sette alle krefter inn for å redde Rumi fra uføret han er på vei inn i.
Boka er full av svulstige utrykk og metaforer, og man ser levende for seg miljøene som forfatteren forteller om. Samtidig setter han fingeren på en del sentrale problemstillinger i skjæringspunktet mellom religiøsitet og sekularisme. Det handler om noe mer enn Rumis hjerte og smerte. Undertittelen, En bollywoodroman, er ganske betegnenede, både når det gjelder miljøskildring, språklig svulstighet og handling.
2 kommentarer:
Endelig har jeg fått lagt til Lystleser på min bloggliste!
Det er et av mine nyttårsforsetter å følge med på andre bibliotekblogger, nytt år og nye muligheter! Oslostaner var en hit i vårt bibliotek i fjor, men jeg fikk aldri lest den selv, dessverre. Det høres ut som den kan anbefales i forhold til emne kulturmøter, og selvfølgelig til lystlesing! Hilsen fra Venke
Samme her - boken er blitt mye brukt i sammenheng med at elever skal skrive særemner og har valgt temaet kulturmøter.
Boken er mye utlånt i biblioteket der jeg jobber, men har også selv til gode å lese den. Takk for fin smakebit : )
Anbefaler forøvrig boken "Skriften i min panne" - også med tema kulturmøter og kulturforskjeller. En bok som jevnlig blir lånt av elever - især jentene.
Ha en fin uke!
Legg inn en kommentar