onsdag 26. januar 2011

Bollywood i bokform

I Noman Mubashirs roman Oslostaner blir vi kjent med de unge mennene Momi og Rumi, født i Norge av foreldre som innvandret fra Pakistan på 70-tallet. Bestekompisene handler i London og bor i designerleiligheter i Nydalen. Sammen driver de det populære utestedet Cashual & Curry i Oslo. Hit kommer kjendiser, advokater, vellykkede forretningsmenn og elegante desijenter for å danse, se og bli sett.

Rumi forelsker seg hodestups i den vakre, hijab-kledte Rubina Aftab, som han får øye på ved en tilfeldighet. Hun forhekser Rumi og stjeler hjertet hans. Dessverre har hun tilknytning til den fundamentalistiske organisasjonen «Muslim by Nature», en gruppering som ikke går av veien for å bruke vold og terror i sin kamp mot den vestlige dekadansen. Nå starter dramatikken for alvor, da Momi og hans stilige tomboy-aktige kone Sania må sette alle krefter inn for å redde Rumi fra uføret han er på vei inn i.

Boka er full av svulstige utrykk og metaforer, og man ser levende for seg miljøene som forfatteren forteller om. Samtidig setter han fingeren på en del sentrale problemstillinger i skjæringspunktet mellom religiøsitet og sekularisme. Det handler om noe mer enn Rumis hjerte og smerte. Undertittelen, En bollywoodroman, er ganske betegnenede, både når det gjelder miljøskildring, språklig svulstighet og handling.

fredag 7. januar 2011

"Det kommer en hul klang når jeg slår på deg, løytnant Størmer"

Det første man legger merke til ved Lars Myttings første bok etter Hestekrefter, er bilmerket på forsiden. Det er logoen til en Thunderbird. Vårofferet handler bl.a. om biler, skytevåpen og jakt - og bittelitt om bensinstasjoner - men mest om  livets alvorlige sider.

«Aksel Størmer kjørte sakte over demningen da et stykke av rekkverket brøt seg løs. Det tok form i lyskjeglen fra frontrutene, fikk armer og hode og ble til en sped guttunge med tuggete hår. Foret i boblejakka tøt ut fra sømmene; ryggen som vendte mot det hustrige vinddraget sto hvit av snø.» (s.9)

Her er vi allerede presentert for de to hovedpersonene. Guttungen viser seg å være den skakkjørt jentungen Joanna uten h, som har opplevd grov omsorgssvikt. Aksel Størmer er løytnant og skulle ha vært i Afghanistan, men er i stedet på vei til Messingdalen for å lede avviklingen av stedets gamle militærleir. Hva han har opplevd som har ført til denne degraderingen, får vi vite litt om etter hvert.

Boka er en usminket, men varm skildring av bygda og dens mørke krefter, og bygdefolket kommer tettere inn på Aksel enn han liker. Han er på flukt fra flere ubehagelige ting i livet sitt. Det kreves noe av ham som han ikke synes at han er i stand til å gi. Han plages av det oberstløytnanten sa til ham da han fortalte at en annen skulle overta Aksels tropp og reise til Afghanistan: ”Det kommer en hul klang når jeg slår på deg, løytnant Størmer”.

torsdag 6. januar 2011

Hestekrefter


Har du et nostalgisk forhold til bensinstasjoner? Irriterer du deg over at alt i våre dager handler om pølser, melk og brød og video i stedet for motorolje, bensin og forgassere? Da er dette boka for deg: Hestekrefter av Lars Mytting. Den er en kritisk kommentar til vårt samfunn der altfor mye dreier seg om design og "konsepter". I tillegg er det en gripende kjærlighetshistorie mellom hovedpersonen og hun som riksveien tok... Anbefales!