fredag 27. november 2009

Mat for kjappe hoder

I dag handler bloggen litt om både lystlesing og lystspising. Det har vært litt sure miner denne uka pga folk som ikke vil respektere skolens vilkår for bruk av biblioteket, som bl.a. går på at man ikke skal innta måltidene sine der. Biblioteket skal verken lukte eller lyde som skolens kantine, noe som raskt blir tilfellet hvis vi tillater spising. Vi har for eksempel daglige konfrontasjoner med en gryterettspisende stamkunde som ikke kan fatte og begripe at dette vilkåret faktisk gjelder i hele biblioteket og ovenikjøpet hver dag!!! Her passer det dessverre ikke med det optimistiske ordtaket ”ny dag, nye muligheter” … :-(  

Jeg drister meg likevel til å anbefale etpar fagbøker om mat denne gangen. I boka Matpakka får du mange gode tips om hvordan du kan gjøre en ganske alminnelig matpakke både lekker, fargerik, sunn og velsmakende på en gang. Hva med en salat, suppe på termos eller litt oppskåret frukt i tillegg til brødskiva? Ei ekstra god matpakke kan jo være det som virkelig redder skoledagen noen ganger :-). Dessuten er det faktisk viktig for hjernen hva vi spiser. Boka Mat for kjappe hoder handler om hvilke matvarer som bør inkluderes i kostholdet for å styrke konsentrasjonsevnen og fremme en optimal hjernekapasitet. Lån og les – og vårens heldagsprøver vil gå som en lek…

Men spis for all del maten din et annet sted enn på biblioteket!

tirsdag 3. november 2009

Mellom to kulturer

Boka Forberedelsen av Roda Ahmed handler om 16 år gamle Zara som er andregenerasjons innvandrer i Norge, med røtter i Somalia og London. Den er en gripende fortelling om ei jente som slites mellom to kulturer, mellom det å ville forme sitt eget liv og hensynet til familien. Da hun forelsker seg i en norsk gutt, får hun et fotoalbum av foreldrene. Der er det bilder av menn i alle aldre, alle somaliere. Det er de mennene hun kan velge mellom når hun skal gifte seg.

mandag 2. november 2009

Gjengen


Sagas foreldre er skilt og hun må flytte fra faren til moren, som bor i byen. Saga kjenner ingen på sitt nye hjemsted, men dras med i en jentegjeng, som etter hvert viser seg å være tøffere enn Saga setter pris på. Men hvordan komme ut av det?

Dette skriver Nittedal bibliotek på sin blogg om denne boka:
En actionfylt og spennende fortelling om et multietnisk jentemiljø, med sårbare jenter som har lært seg å slåss for å overleve. Selv om jentene sprer frykt og står fram som steinharde, voldelige og utspekulerte, viser det seg at det egentlig er svært sårbare jenter med triste historier.

Dette er ei bok om hvordan gjengen kan bygge deg opp - og brutalt bryte deg ned.

Høsten er lesetid


Nå er det høst, og det er fint å tilbringe kveldene med ei spennende bok og kanskje en kopp te...

Ildens øye av Jorunn Thørring kan være et bra forslag:

Tromsø, 15. oktober 2007. Johan Fjeld kikker ut og oppdager en mann som nærmer seg huset med langsom, lutende gange. Han halter, og Johan får umiddelbart en følelse av ubehag. Samtidig er det noe kjent ved mannen. Han skvetter til idét dørklokka ringer høyt og skingrende.
Han åpnet ikke. Sank ned på en stol mens han stirret ut i mørket. Hans eldre bror Karl, som hadde omkommet i bybrannen i 1969, sto på trappa hans. Rystet lurte han på om han hadde drukket for mye, om han begynte å bli forstyrret. (S.5)

Handlingen i boka foregår på to plan - i nåtid (2007) og i 1969, da Tromsø ble rystet av en voldsom brann i den gamle trehusbebyggelsen nede ved havna. Men hvis Karl står utenfor døra til sin bror i 2007 - hvem var det da som omkom i bybrannen i 1969, og som er gravlagt i hans sted?

Førstebetjent Aslak Eira, ivrig knivmaker med sans for å holde samisk tradisjon og kultur i hevd og alenefar for tenåringen Niillas, får ansvaret for etterforskningen.


søndag 1. november 2009

Kulturkrasj i olivenlunden

Boka Extra virgin av Annie Hawes anbefales fordi den fikk meg til å le høyt stadig vekk. Det er ikke så ofte man kommer over sånne bøker. Boka handler om to engelske damer som kommer til Italia på ferie men som ender opp med å overta et forfallent lite hus med tilhørende olivenlund i en fjellside. Beskrivelsene av deres møter med lokalbefolkningen og alle de pussige situasjoner og misforståelser som oppstår, er kostelig.